Egészséges táplálkozás avagy, az vagy amit megeszel!

Még mindig igaz az az örök mondás, hogy “Az vagy amit megeszel”? Igazság szerint valójában az, amit megeszel fontos szerepet játszik abban, hogy érzelmileg és fizikailag milyennek érzed magad. 

Az egészséges táplálkozás fontosságát nem lehet alábecsülni. Az étrend nemcsak a test egészségességét, hanem a mentális és érzelmi jólétet is közvetlenül befolyásolja. Táplálékaink kb. 40-féle tápanyagot szolgáltatnak a szervezet számára. Ezek elsődleges szerepük szerint lehetnek testfelépítők (fehérjék, ásványi anyagok), energiaszolgáltatók (zsírok, szénhidrátok) és szabályozók (vitaminok, nyomelemek).


Az egészséges táplálkozás fontossága: Energia 

A szervezetnek energiára van szüksége ahhoz, hogy egész nap dolgozhasson, azaz az élelmiszer egyenlő az üzemanyaggal. Az egészséges táplálkozás fontos szerepet játszik abban, hogy testünknek elegendő tüzelőanyaga legyen a feladata ellátásához anélkül, hogy elhasználódna és kimerülne. 

A szervezet a szénhidrátokat emészti a legegyszerűbben, így a szénhidrátok a test kedvenc energiaforrásai. Ugyanakkor a szénhidrátok mérsékelt bevitelét is figyelni kell, mivel a szervezet a túlzott szénhidrátokat zsírként tárolja. Túlzott szénhidrát megvonás közben viszont a szervezet zsírokat és fehérjéket használ az energia pótlására – ez az alapja sok fogyókúrás programnak, mint például az Atkins diéta -, így rövidtávon szabályozhatjuk a testsúlyunkat a szénhidrátok csökkentésével, mindazonáltal figyelembe kell venni, hogy a hosszú távú egészséges életvitel szempontjából a kiegyensúlyozott táplálkozásnak kell nagy szerepet kapnia. 

Összességében nem létezik olyan “rossz” szénhidrát – a probléma a túl sok, vagy túl kevés szénhidrát fogyasztásból ered, a megfelelő egyensúly hiányából. Például egy csokoládés muffin sok zsírt és szénhidrátot tartalmaz és kevés vitamint. Egy szelet teljes kiőrlésű magvas kenyér hasonló mennyiségű szénhidrátot tartalmazhat, de minden bizonnyal jelentősen több vitamint és kevesebb zsírt tartalmaz. Ez nem azt jelenti, hogy nem élvezhetjük a sütemények fogyasztását, azonban az egészséges táplálkozás kritériumának csak akkor felelünk meg, ha ennek ezt szigorú korlátok között tartjuk. 

Az egészséges táplálkozás fontossága: Építőelemek 

Az aminosavak a test építőkövei, egy másik tényező az egészséges táplálkozás fontosságában. Az aminosavak felelősek a sejtek építéséért és javításáért az egész szervezetben. Megtalálhatók a fehérjékben, amelyek nélkülözhetetlenek az izmok, szervek újjáépítéséhez és a hormonok, az immunrendszer és az idegrendszer működésének javításához. 

A kalcium is része az egészséges táplálkozás fontosságának. Ismert, hogy a fogak és a csontok erejének megtartása és az olyan betegségek elleni küzdelemben, mint a csontritkulás (osteoporosis) nagy szerepe van a fogyasztásának. Nemrégiben a kutatások kimutatták, hogy a kalcium még a zsírveszteséget is segítheti, különösen a hasi területen. 

Az egészséges táplálkozás fontosságának másik része a zsírok fogyasztása. A szervezetnek nélkülözhetetlen tápláléka a zsír, gondoljunk csak arra, hogy pl. egyes vitaminok csak zsírban oldódnak. Bár a vitaminokból és a nyomelemekből a szervezet napi igénye rendkívül csekély, néhány mikrogrammtól a néhány 100 milligrammos tartományig terjed, mégis rendkívül kis mennyiségű előfordulásuk ellenére, elégtelen bevitelük zavarokat okoz az élettani működésekben, teljes hiányuk pedig összeegyeztethetetlen az élettel. A zsírok fogyasztásánál a “jó” zsírokat részesítsük előnybe, például a híres Omega 3-t, ami a szervezet fontos funkcióit táplálja különösen az agyban, valamint a hormonok egyik építőköve lehet. 

 
Az egészséges táplálkozás fontossága: Vitaminok és ásványi anyagok 

Az egészséges táplálkozásban a vitaminok és ásványi anyagok fontossága is szerepet játszik. Mennyiségüket tekintve nincs szükség rájuk olyan nagy számban, mint a szénhidrátok, zsírok és fehérjék esetében, de fontos szerepet játszanak a kémiai reakciókban. Például szénhidrátokra van szükség az energiához, de a B-vitaminokra is szükség van ahhoz, hogy hatékonyabbá tegyük a folyamatot. A C-vitamin például segít fenntartani testünk erejét és egészségét, az A-vitamin segíthet a látás javításában, és a cink, króm segít az anyagcserében. Az egészséges táplálkozás fontossága az, hogy ezeket az extra tápanyagokat biztosítsa a szervezet rendszereinek egyensúlyban tartásához, a legoptimálisabb működéshez. 

Az egészséges táplálkozás fontossága: az alapok túllépése 

A fenti tételek csak rámutattak az egészséges táplálkozás fontosságára, azonban az egészséges étrend túlmutat ezeken az alapokon. A kutatók minden nap felfedeznek új anyagokat az általuk fogyasztott élelmiszerekben, amelyek felelősek az egészség megőrzéséért, javításáért. 

Például a gyümölcsökben és zöldségekben talált növényi vegyületek hatásmechanizmusai megismerése rávilágít arra, hogy ezen információk felhasználásával kialakított étrend további előrelépést jelenthet az egészséges táplálkozás irányába. A vörös almákban megtalálható kvercetin gyulladáscsökkentő és anti-hisztamin hatású lehet. A szőlőbőrökben van egy erős antioxidáns, amely resveratrol néven ismert, és amelyről kimutatták, hogy harcol a szabadgyökök ellen és csökkenti a rák kockázatát. Szinte minden gyümölcs és zöldség tartalmaz fitokémiai anyagokat, és a fitokemikáliák antioxidánsokat tartalmaznak. Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a szervezetet a napi élet káros hatásaitól. 

Összefoglalva a tudatosan összeállított, arányaiban kiegyensúlyozott étkezés a szervezet egészséges működését segíti, csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát és nem utolsó sorban jobban nézünk ki, lelki egyensúlyunk nagyban javul.

Fentiek alapján tehát igaz az a mondás, hogy “Az vagy, amit megeszel!”